Wat is chronische pijn?

Pijn is een waarschuwingssignaal dat ons beschermt. Pijn zorgt er bijvoorbeeld voor dat u niet blijft doorlopen met een gebroken been. Deze acute pijn is dus nuttig.

Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn wanneer pijnklachten langer dan zes weken blijven bestaan, terwijl de oorzaak van de pijn genezen of stabiel is. Er is dan geen één op één relatie meer met het oorspronkelijk letsel. Het waarschuwingssignaal heeft zijn nut verloren, maar blijft wel actief. De pijn gaat een eigen leven leiden en beïnvloedt uw dagelijks functioneren.

Pijnrevalidatie bij chronische pijn

Door chronische pijn kunt u in een negatieve spiraal terechtkomen:

  • U vermijdt bepaalde bewegingen uit angst voor pijn
  • Of u probeert door de pijn heen te bijten, wat moeilijk vol te houden is

Hierdoor worden dagelijkse activiteiten steeds lastiger uit te voeren. Voor mensen bij wie langdurige pijnklachten een ernstige belemmering vormen in het dagelijks leven, en bij wie verschillende onderzoeken en behandelingen niet tot verbetering hebben geleid, kan een pijnrevalidatieprogramma bij Revives uitkomst bieden. Deze vorm van revalidatie is met name geschikt voor mensen met chronische klachten zoals lage rugpijn, fibromyalgie, posttraumatische nekklachten en andere vormen van chronische pijn aan het houdings- en bewegingsapparaat.

Wat houdt pijnrevalidatie in?

Pijnrevalidatieprogramma

Het pijnrevalidatieprogramma bij Revives is niet gericht op directe pijnbestrijding, maar leert u omgaan met chronische pijn en de gevolgen daarvan. Het doel is dat u zelf weer grip krijgt op het probleem, zodat u optimaal kunt deelnemen aan de maatschappij.

Welke vaardigheden leert u?

Vaardigheden

Tijdens de behandeling leert u diverse vaardigheden die u helpen om beter met uw pijn om te gaan:

  • Het opbouwen van spierkracht en uithoudingsvermogen
  • Het vinden van een goede balans tussen inspanning en ontspanning
  • Praktische tips voor het uitvoeren van dagelijkse handelingen
  • Effectief communiceren met uw omgeving over uw klachten

Door deze combinatie van fysieke training, ontspanningsoefeningen, praktische vaardigheden en psychosociale begeleiding wordt uw pijnprobleem beter beheersbaar en krijgt u meer grip op uw dagelijks functioneren.

Hoe gaat het behandelteam te werk?

Behandelteam

Vanwege de complexiteit van chronische pijn is het belangrijk dat uw klachten vanuit verschillende invalshoeken onderzocht en (multidisciplinair) behandeld worden. Het pijnrevalidatieteam bestaat daarom uit diverse disciplines, te weten de psycholoog en/of psychosociale therapeut, de fysiotherapeut en de ergotherapeut. Zij werken intensief met elkaar samen en stemmen de behandeling op elkaar af. U stelt samen met het team vast aan welke doelen u wilt werken.

Voordelen van revalideren bij Revives