Wat is MS?
Multiple sclerose (MS) is een chronische auto-immuunziekte die het centrale zenuwstelsel aantast, met name de hersenen en het ruggenmerg. Bij MS valt het immuunsysteem de myeline aan, een beschermende laag rondom zenuwvezels. Hierdoor ontstaan ontstekingen en littekens (sclerose), wat de zenuwgeleiding verstoort en daarmee de aansturing van spieren.
Het verloop van MS
MS kent een onvoorspelbaar verloop. Sommige mensen ervaren milde symptomen, terwijl anderen sneller achteruit kunnen gaan. Vroege diagnose en behandeling kunnen de progressie vertragen en de kwaliteit van leven verbeteren.
Beperkingen in het dagelijks leven
Patiënten met MS ervaren vaak problemen bij alledaagse handelingen, die net wat moeizamer verlopen. Denk bijvoorbeeld aan lopen, opstaan uit een stoel, bukken of traplopen. Veelvoorkomende klachten bij MS zijn moeite met het heffen van een been, verminderde balans tijdens het staan of lopen, krachtsverlies in de armen en vermoeidheid.
Beweging als medicijn
Training en oefentherapie bij MS
Uit verschillende studies blijkt dat training en oefentherapie effectief zijn bij patiënten met MS. Ze dragen bij aan verbetering van kracht, conditie en motorische aansturing. Daarbij is het belangrijk dat de trainingsprikkel en -intensiteit goed zijn afgestemd: een te lichte prikkel heeft onvoldoende effect.