Wat is 1e lijns revalidatie?

In de zorg kennen we 3 soorten revalidatie, 1e, 2e en 3e lijnszorg. Hieronder leggen we uit wat deze vormen betekenen, daarna gaan we specifiek in op 1e lijns revalidatie.

  • 3e lijns zorg

Hiermee wordt bedoeld specialistische zorg in ziekenhuizen en instellingen. Bijvoorbeeld artsen in academische ziekenhuizen verlenen 3e lijns zorg.

  • 2e lijns zorg

Zorg in bijvoorbeeld revaldiatieinstellingen waarvoor je een verwijzing nodig hebt van bijvoorbeeld je huisarts. Bij revalidatiecentra werken meerdere zorgverleners samen om een beter resultaat te krijgen. Je kunt hierbij denken aan een psycholoog en een ergotherapeut die gezamenlijk ondersteuning bieden. Het revalidatiecentrum ontvangt een vaste vergoeding voor het gehele traject.

  • 1e lijns zorg

Voor deze zorg heb je in veel gevallen geen verwijzing nodig, je kunt er direct naartoe. Soms moet je, om in aanmerking te komen voor vergoeding, uit de basisverzekering toch een verwijzing hebben. Voorbeelden van 1e lijns zorgverleners zijn fysiotherapie, huisartsenzorg, ergotherapie en diëtiek.

1e lijns revalidatie

1e lijns revalidatie is een vorm van 1e lijns zorg. Je kunt hier dus zonder verwijzing terecht. Tenzij je voor vergoeding uit de basisverzekering in aanmerking wilt komen, wat bij bepaalde indicaties mogelijk is. Zie hiervoor onze pagina over vergoedingen. Bij 1e lijns revalidatie werken, net als bij 2e lijns revalidatie, meerdere zorgverleners met elkaar samen om de best mogelijke zorg te leveren. Een fysiotherapeut, ergotherapeut en diëtist werken bijvoorbeeld samen bij een neurologische aandoening om de best mogelijke kwaliteit van leven te realiseren. Het verschil met 2e lijns zorg is dat de vergoeding op een andere manier geregeld is. Bij 1e lijnszorg declareert iedere zorgverlener zijn eigen deel, terwijl bij 2e lijns zorg er een vaste vergoeding wordt gedeclareerd. 1e lijnszorg is daardoor veel voordeliger en laagdrempeliger.

Werkwijze

Bij een langdurige aandoening (zie onze pagina over indicaties) kun je je bij ons aanmelden. Via het serviceteam wordt een afspraak ingepland voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek zal geïnventariseerd worden welke hulp je nodig hebt en hoe de vergoeding geregeld kan worden. We bekijken alle mogelijkheden die bij ons beschikbaar zijn samen met de cliënt. Na overeenstemming zal het revalidatietraject gestart worden. Afhankelijk van de hulpvraag zal de meest betrokken therapeut als casemanager fungeren. Hij/zij overlegd en stemt af met andere zorgverleners.

De duur van de revalidatie kan sterk verschillen, de kortste revalidatietrajecten zijn 6 weken, maar doorgaans zijn trajecten van 6 tot 12 maanden gebruikelijk. Bij bepaalde indicaties kan het zo zijn dat een traject meerdere jaren duurt, omdat langdurige of blijvende zorg nodig is.

In veel gevallen zal een verwijzing van de huisarts nodig zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen. Zonder deze verwijzing kunnen wij niet uit de basisverzekering declareren. Vaak is er ook nog een mogelijkheid om uit de aanvullende verzekering te declareren, maar dat is per persoon verschillend en is afhankelijk van het afgesloten verzekeringspakket.

Lees meer over vergoedingen.

Hoe werkt revalidatie bij Revives?

Ieder revalidatietraject is anders omdat ieder persoon, iedere aandoening en iedere hulpvraag anders is. Revalidatie bij Revives is dan ook altijd maatwerk.

De behandeling kan bestaan uit:

  • Observatie en activatie in de thuissituatie.
  • Trainen en (opnieuw) aanleren van de activiteiten in de thuissituatie, sport of werk.
  • Advies en leren om gebruik te maken van hulpmiddelen om activiteiten te vergemakkelijken.
  • Geven van voorlichting aan mantelzorgers en naaste familie en vrienden.
  • Advies over compensatie strategieën bij verminderde aandacht, geheugen, plannen en organiseren van bijvoorbeeld activiteiten thuis, op het werk, etc.